Türkiye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısının ardından alınan kararla 24 Haziran’da sandık başına gidiyor. 16 Nisan referandumunda kabul edilen düzenlemeler seçimin ardından tatbik edilmeye başlanacak ve yeni bir sisteme geçiş yapılacak.
-Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek, ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.
-Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin görev sürelerinin dolmasından önceki son pazar günü oy verme günü olacak. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 60 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihi olacak.
-Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan olunacak. Bu kararın verildiği günden sonra gelen 60. günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçimi birlikte yapılacak.
-Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilecek
-Teklif ile siyasi partilerin cumhurbaşkanı adaylarını nasıl gösterebilecekleri belirleniyor. Buna göre, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterebilecek.
-YSK tarafından ilan edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle YSK’ye başvurularak aday gösterilmiş olacak. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilecek. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilecek.
-Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde YSK tarafından, ilgili siyasi partilere eksikliklerin giderilmesi için 5 günlük süre verilecek. Eksiklikleri verilen süre içinde gidermeyen siyasi partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılacak.
Cumhurbaşkanlığına seçmenlerin aday göstermesi
-Teklifle anayasa değişikliği ile hukuk sistemine yeni getirilen, cumhurbaşkanlığına seçmenler tarafından aday gösterilmesinin usul ve esasları belirleniyor. Süreç, seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kişinin YSK’ye başvurmasıyla başlayacak. Cumhurbaşkanlığına en az 100 bin seçmenin yazılı teklifiyle aday gösterilebilecek.
-Seçmenlerce aday gösterilmek istenen kişi, kimlik ve açık adres bilgilerini ihtiva eden başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliliğine ilişkin belgelerle, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının (131 bin 600 lira) ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla YSK’ye bizzat başvuracak.
Cumhurbaşkanı seçilenin varsa TBMM üyeliği sona erecek
-Cumhurbaşkanı seçilenin varsa TBMM üyeliği sona erecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan siyasi partiler ya da en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Aday gösterilmek kişinin yazılı muvafakatına bağlı olacak. Aday gösterme süresinin sona erdiği tarihten itibaren hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.
-Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak
-TBMM seçimleri dört yılda bir yerine, 5 yılda bir cumhurbaşkanı seçimiyle aynı gün yapılacak. Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.
-Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren, 5 yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verilecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 60 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç tarihi olacak. Mevcut düzenlemede bu süre 90 gün idi. Böylece, seçim süreci, oy verme gününden iki ay önce başlamış olacak. Teklif, 24 Nisan Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
17 Nisan
-MHP Genel Başkanı Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminin 26 Ağustos’ta yapılmasını önerdi.
18 Nisan
-Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçimin 24 Haziran Pazar günü yapılacağını bildirdi.
-Ortak seçim önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.
-AK Parti ve MHP’nin, seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına ilişkin ortak seçim önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.
19 Nisan
-TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ile MHP’nin ortak verdiği Genel Seçiminin Yenilenmesi ve Seçimin 24 Haziran 2018 Tarihinde Yapılması Hakkındaki Önergesinin 48 saat geçmeden TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmesine ilişkin AK Parti Grup önerisi kabul edildi.
-Erken seçim teklifi Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
-AK Parti ve MHP’nin, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018’de yapılmasına ilişkin ortak seçim önergesi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
20 Nisan
-Seçim önergesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
-TBMM Genel Kurulu’nda, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin önerge kabul edilerek, yasalaştı.
-Seçim kanununda değişiklik içeren tasarı TBMM’ye sunuldu.
-AK Parti Milletvekili Şentop ile MHP Milletvekili Kalaycı’nın imzasını taşıyan, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
21 Nisan
-YSK 600 milletvekilinin 81 ile dağıtımını yaptı.
-YSK, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınan ve Başkanlığa gönderilen 2017 yılı nüfus bilgilerini esas aldı.
22 Nisan
-YSK seçime girebilecek partileri açıkladı.
-YSK, 24 Haziran’da yapılacak seçime AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin girebileceğine karar verdi.
-TBMM anayasa değişikliği uyum teklifi için mesai yaptı.
-Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Anayasa Komisyonu’nda görüşüldü.
23 Nisan
-YSK’nin seçime katılacak siyasi partilere ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
-YSK’nin, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne katılacak partilere ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
-YSK’nın ’seçmen sayısı’ kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
-Yüksek Seçim Kurulu, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 360-380 olarak belirledi. Köylerde, seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.
-24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.
25 Nisan
-24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
-Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.
26 Nisan
-7140 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
-Yurt dışında oy verme 7 Haziran’da başlayacak
24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında oy verme işlemi 7 Haziran’da başlayacak, 19 Haziran’da sona erecek.
28 Nisan
-YSK kararları Resmi Gazete’de Siyasi partiler, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin aday bildirimlerini elektronik ortamda ve ayrıca kağıt ortamında cetveller halinde 21 Mayıs saat 17.00’ye kadar YSK’ya teslim edecek.
-YSK siyasi reklamlara ilişkin usulleri belirledi
-YSK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan siyasi reklamlara ilişkin kararı uyarınca, medya hizmet sağlayıcıları, seçimin başlangıç tarihi olan 30 Nisan’dan 22 Haziran saat 24.00’e kadar siyasi reklam yayınlayabilecek.
Yorumlar..